Vad är skönhet för dig?

JILA 4 goodlife – Jill Lagerqvist

Skönhetsideal och egna självuppfattningen

Vad känner du när du ser dig själv i spegeln på morgonen? De flesta suckar nog lite tyst när de läser frågan.

Min egen självuppfattning har skiftat ganska mycket beroende på hur jag mår inombords och vad som pågår i mitt liv för stunden. Ett som står säkert, med insikter som kommit de senaste åren för egen del, är att det alltid beror på hur jag mår på insidan. Alltid…

Det är så lätt att vara kritisk. Det är så lätt att jämföra sig med hur man såg ut för 5,10,15 år sen. Men alltså, vi förändras och åldras ju. Det är väl det att idag är vi så mycket mera synliga och ”40 är det nya 30” och ”50 är det nya 40”. Vad innebär de uttrycken egentligen? Att vi ska/bör vilja se ut som 40 när vi är 50? Eller är det hur vi känner oss på insidan? Alla som har förmånen att få hänga med i livets resa kan ju faktiskt intyga om att åldern har sällan något att göra med känslan av hur man känner sig och att man inte ”blir” på ett visst sätt bara för att man är i en särskild ålder. ”Jag känner mig fortfarande som 25!” är vanligt uttryck och ibland sägs det nästan med förvåning och ja, vad innebär det? Samtidigt kan man ibland känna sig som 90 fysiskt när krämporna börjar komma och de dagar är man sällan snäll när man bedömer sig själv i badrumsspegeln 😉

Kluvna värderingar

Jag pratar ofta med mina kunder om just sånt här. Själv erbjuder jag mer ”naturliga” behandlingsmetoder hos mig. De går på djupet och är behandlande i ett visst avseende, helst gällande för ansiktszon och japansk facelifting. Där behandlar jag med enbart händerna och en del näringsrika och balanserande produkter där bland annat både den fysiska och psykiska ”kroppen” behandlas samtidigt som kollagen och elastin produktionen triggas igång och cirkulationen ger ett bättre flöde i huden. Det här resulterar i en friskare hud med mer lyster, spänst och fräschhet. Flera av mina kunder ser mycket yngre ut än jämngamla, om det nu kan vara av intresse för en. Det är liksom en positiv ”biverkning” av behandlingen 🙂 De som önskar en mer naturlig ansiktsbehandling väljer ofta någon av de här behandlingarna. Förutom att de fungerar utmärkt för välmåendet så är de också fantastiskt sköna att få ta emot.

Sen har vi den mer resultatinriktade hudvården med diamantslipning som kan göras som enstaka behandling eller som kur för ett hållbart resultat. Denna behandling har så fina resultat och här använder jag en maskin till hjälp med olika metoder för att djupgående ta hand om huden på bästa sätt. Resultatinriktade hudvårdsprodukter används och jag har flera kunder som går på det här regelbundet för att de på ett lite mer naturligt sätt vill ta hand om sin hud.

Gemensamt för de flesta av mina kunder är att de vill ha de här alternativen för att få se pigga, fräscha och fina ut i sin egen ålder. De vill inte se trötta och hängiga ut. De vill möta sig själva som de känner sig på insidan även på utsidan.

Men det är ju kluvet när vi hela tiden matas med att åldern är bara en siffra och åldern betyder inte att man behöver vara tråkig bara för att man är ”gammal”… Ibland vill jag bara ropa STOPP! Ibland blir jag själv förvirrad på vad jag själv känner och tänker. Alltså, både utseende och sättet att vara på är något som det ofta är fokus på som kvinna. Hmm

Gammal är inte tråkig!

Jag tillhör de som ser vackerheten i ett rynkigt kvinnoansikte. En blandning mellan erfarenhet, klokhet, styrka och nyfikenhet. Men blicken i ögonen, den är avgörande för hur vi uppfattas!

Att bli gammal innebär inte att bli tråkig! Tvärtom, kanske är det då vi kan släppa lite på prestigen, slappna av, njuta och ha mer roligt i livet utan att hela tiden tänka på vad andra ska tycka. Vi njuter mer och struntar mer i.

Så jag tänker att vi behöver komma till någon slags ro med oss själva, vi kvinnor, som hela tiden matas med feta rubriker om hur vi ska SE UT och även med hur vi ska vara och vad vi ska orka. Nu slipper vi liksom inte undan ens när vi blivit 50… för ”50 är det nya 40” 🙂 vilket kan innebära för mycket stress och press, att vi helt enkelt har för höga förväntningar på oss själva.

Jag känner själv att jag får påminna mig om att släppa prestigen, släppa på att jämföra mig och att acceptansen är viktig. Men den kommer inte riktigt av sig själv. Inte än i alla fall.

Det viktigaste är att du känner själv vad du vill

Jag pratar också med kvinnor som känner att de gett upp lite emot tyngdlagarna och som kanske inte levt ett särskilt lugnt liv. Huden har tagit stryk av stressen, av att inte hinna ta hand om sig, av att inte ge sig själv tid att gå på kontinuerliga behandlingar som gör gott på både insida och vidare på utsidan. En del är lite skamsna och berättar om att de lite i hemlighet har varit och gjort fillers, botox och en del funderar på kirurgiska ingrepp.

Jag skulle ALDRIG döma någon för det här, trots att jag inte själv utför eller har testat något sådant för egen del. Jag tycker att det måste få vara upp till var och en att bestämma sig utan att vi andra på något sätt dömer varandra.

Själv har jag faktiskt funderat på en sak. Mina neråtgående mungipor! Tyngdlagen har börjat göra sitt och jag ser lite småsur ut fast jag inte är det 😉 Det här är något som jag fortfarande kan komma ihåg min farmor prata om. Världens sötaste farmor, med vackra rynkor, trygg och fin ❤ hon sa ofta: ”Jill, jag bryr mig inte så mycket om att jag blivit rynkig, det hör liksom till. Men, det är för tråkigt det här med mungiporna som pekar neråt! Jag ser ju sur ut fast jag inte är det! Det önskar jag att jag kunde göra något åt”. På 90-talet tror jag inte fillers fanns, men kanske till och med min farmor fixat till sig då. Vem vet…

Jag har en god vän som har en doktor på sin salong lite då och då och han sätter botox och fillers, samt en kvinna som utför sk. trådning vilket jag tror innebär att man har en särskild sorts trådar som de för in under huden och stramar/lyfter med. De försvinner av sig själva så småningom om jag fattat rätt. Jag tror faktiskt jag skulle eventuellt kunna tänka mig en sådan ”genväg” och slippa se sur ut 🙂 Ändå är jag mycket försiktig med tankar om utseendet då jag tror att det kan trigga igång en ”onöjdhetsfaktor” inom en. Ungefär som att det oftast är så att när man skaffat en tatuering så vill man ha flera. Kan jag justera mungiporna så får jag syn på att mina ögonlock ser lite säckiga ut, ser jag inte lite väl trött ut? Det går ju att fixa det också!

Ung & vacker!

Skönheten kommer inifrån

Det står jag fast vid. Jag kan se på egna bilder på mig själv om jag mått bra eller mindre bra när bilden togs. Jag känner mig själv så väl vid det här laget och de dagar livet är pest så syns det omedelbart och absolut i min blick. Det är som att blicken på en själv där i mötet ser de mindre bra, ser skavankerna. Mår jag bra, vaknar någorlunda utvilad så är blicken pigg och gillar sin spegelbild mycket bättre.

Jag är noga med min hud, men inte fanatisk. Jag är mer noga nu för tiden med hur jag mår på insidan och det jag har kommit fram till är – att hitta min egen styrka är helt avgörande. Yttre bekräftelser eller elaka kommentarer från andra är inget att bry sig om, vare sig de är peppande eller inte.

”I medvind är man allas vän, men i motvind är det oftast upp till en själv”. /Jill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: