Egenvård i de tider som är just nu

JILA 4 goodlife – Jill Lagerqvist

Omtanken om sig själv

Kanske har du, precis som jag, börjat tänka att tiden är här för när livets stora omställningar behöver på något sätt hitta nya vägar och nya sätt att förhålla sig till allt?

Igår träffade jag en stark och underbar kvinna på en frukostfika som drog ut på tiden med djupa samtal om livet med högt och lågt, skratt, igenkänning och en del tårar som rann. En verkligt betydelsefull morgon som blev förmiddag och en bit efter lunch innan vi skiljdes åt. De där goda samtalen som vi kanske har satt på paus eftersom det varit som det varit. Den stora saknaden efter varandra, efter nära & kära, efter goda vänner och sociala sammankomster. På sikt gör denna isolering saker med oss… min starka vän ställer frågan: ”Hur länge orkar vi gå omkring och vara rädda?” Samtalen kring detta ämne blev känslosamma och spred vidare tankar om hälsa, mående och nya vägar. Hon är klok, min vän och har många tankar kring det här som jag hoppas få ta del av mera och även dela vidare med er om hon väljer att göra sina tankar mer offentliga ❤

Vilka är de nya vägarna?

Ju längre jag får leva, desto fler erfarenheter får jag och något som jag till min glädje upptäcker också innebär att jag börjar känna en helt ny stor omtanke om mig själv! Jag vill vara snäll emot mig själv på ett helt nytt, mer genomtänkt sätt.

Vi har alla val att göra inför olika situationer och våra val får alltid en konsekvens. Ordet konsekvens kanske mest förknippas med negativitet, men en konsekvens kan lika ofta vara något positivt och bra!

Hälsa & välmående – ett val vi alla kan göra för oss själva

Det finns såklart en massa olika områden, men här i min blogg så är det just det här området som ligger mig varmt om hjärtat. För den delen ett väldigt brett område som kan delas ner i mindre områden.

Min väns fråga igår om hur länge människor ska orka gå omkring med rädslor och hur det påverkar oss, får mig själv också att fundera på just det här. Denna tanke är inte ny, jag har på olika sätt skrivit om det här i min andra blogg och försökt bena ut olika områden.

Men vi behöver kanske allra mest rikta vårt fokus på vad vi kan göra för oss själva nu för att vi ska behålla en god hälsa både fysiskt och mentalt. När vi får restriktioner och det görs nya överstyrande lagar som begränsar vår vanliga frihet att göra det vi brukar göra, så behöver vi sätta oss ner och fundera på vad vi kan göra istället? För hur vi än tycker och tänker om det rådande läget, så behöver vi ha en plan tills det vänder. Att bara sitta stilla och vänta och vänta kommer göra oss sjuka. Att dra upp små nya planer som kan innebära att du får tänka om, lära nya infallsvinklar och aktivt bestämma om kan för många kännas väldigt främmande, otryggt och som att bestiga ett berg. Detta gör att många nu tappat alla rutiner och hamnar i soffans mjuka hörn.

Väcka tankar, inspirera & motivera

Kanske kan en start vara att skifta? Från 20% health goddess, 80% cookie monster till tvärtom? Eller i alla fall 50-50? 🙂 Kanske är ett bra mål att sträva emot att leva efter 80/20 regeln där fokuset hamnar på att i veckorna äta en bra kost så att du på helgen kan käka den där lyxmaten med ett gott glas rött vin därtill? Kanske kan du fixa 30 min promenad eller vardagsmotion/dag i veckorna och chilla på helgen?

När någon frågar mig om råd så brukar jag först få koll på nuläget och sedan utgår man ifrån det. Men gemensamt för de allra flesta som ska göra en hälsoomställning är att tillåta det ta tid. Det kan vara ett gott mål att ta en ny vana i taget, tills man känner att det nya satt sig och funkar. Sen tror jag det är jättebra att börja tänka snälla tankar om sig själv. Inte klandra sig själv och fastna i att man sabbat ”allt”. För det har man inte och det är alltid rätt tid för att välja något snällt och bra för sig själv.

Jag känner själv att när jag tänker snälla tankar om mig själv och göra snälla saker emot mig själv så blir jag genast gladare! Det finns inget bäst före datum för att börja bry sig som sig själv! Just do it! ❤

Ge dig själv en ärlig chans!

  • Sätt upp ett första mål – för utan en plan och ett mål att sträva efter så blir det liksom aldrig av, för du vet inte riktigt vad det är du ska göra och varför.
  • Ta små små steg, en sak i taget. Vilket kan vara något så enkelt som att stiga upp 10 min tidigare och ta ett stort glas vatten med 1/2 pressad citron i som du dricker innan du gör dina vanliga morgonrutiner. (just denna rutin sköljer på ett skonsamt sätt kroppens organ och rensning under natten. Bra start!) Bara detta, inte 10 nya saker samtidigt. Ge den nya rutinen en vecka innan du lägger till en till. Låt det ta tid!
  • Ta hjälp av någon du känner som lever hälsosamt eller boka in en tid med mig eller någon annan som kan hjälpa dig att sätta ett första hälsodelmål och en planering där till. I dessa tider är det säkert flera som kan lösa det här digitalt, kanske över facetime så det inte blir krångligt?
  • Vänta inte tills måndag, börja imorgon! 🙂 Måndagsstarter blir alltid ångestfyllda på nåt sätt och halkar du ur, så säger någon inom dig att du ”måste” vänta tills nästa måndag att börja om. Att halka ur är helt normalt och mitt bästa råd är att klappa sig på axeln och säga att det är helt ok, men nu kör vi på den nya inslagna vägen igen. Upp i sadeln igen direkt, det är bästa botemedlet i många lägen ❤
  • Var snäll emot dig själv. Känn att du gör något bra för dig själv som på sikt kommer ge dig mer energi och ork att njuta av ditt eget liv. Sätt små delmål och belöna dig med något som gör dig glad. Allt ifrån att köpa en skön mysbralla till att kanske köpa ett par nya walkingskor med goretex så du slipper bli blöt om tårna när du ger din kropp en välbehövlig promenad.

Vi har alla våra små egna livsresor som gör oss till dem vi är. Det är verkligen inte lättare för den som, liksom jag, arbetar med hälsa. Inget kommer gratis, men välmåendet motiverar och gör resan värd det. Dessutom är hälsa som en färskvara som behöver tas omhand, men på sikt kan alla få till en ny livsstil som går från nytt sätt till ens vanliga sköna livsstil.

Du kan läsa här om mina tankar och kanske förstå att även jag, har mina berg att bestiga när jag satt mig själv på paus och levt på gamla meriter för länge: https://feelgoodbloggen.se/2021/01/20/vara-snall-emot-mig-sjalv/

Det första steget måste tas

Om än så litet, så måste faktiskt det första steget tas för annars vet både jag och du vad som händer – vi står stilla, kvar samma gamla hjulspår. De gamla hjulspåren som varit trygga, det sätt du alltid gjort på tidigare kanske inte ens ligger med i de rekommendationer och restriktioner som nu råder. Gör dig själv en omtänksam tjänst och justera, välja en ny väg som i bästa fall leder dig till en skön och bra livsstil.

I största omtanke skickar jag dig varma hälsningar från mig ❤ /Jill

Underbart budskap från Rakel Rask! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: