Smärtlindring & cirkulationsfrämjande

JILA 4 goodlife – Jill Lagerqvist

När kroppen känns extra stel

Ryggen, axlarna och nacken skriker efter uppmärksamhet och utav smärta & stelhet… ajajaj vem kan inte känna igen den känslan? Vad göra om man har så ont och det även påverkar sömnen och tar emot att jobba?

Min make är ställningsbyggare och har varit det sedan 1984. Ett av de tyngre jobben på arbetsmarknaden som frestar på kroppen rejält. Kallt stål i mängder varje dag i ur och skur att hantera och så lägger du på att stegräknaren snittar på över 20/30 000 steg/arbetspass med trappor och lite klätter/kläng och balanserande 😁 Klart man får ont i kroppen! Numera finns lättare material, men det är ändå så pass tungt att vi andra inte riktigt kan föreställa oss det. Emellanåt får han ligga på bänken hos mig och få behandling. Idag var en sådan dag när jag passade på att fota lite också för att visa hur jag jobbar.

  1. Först började jag med Bemer-terapi (bild 1 till vänster) där jag la på en tilläggsbehandling med B-pad på vänster axel med 2 olika nivåer (8 + 12 minuter) för inflammation och mer djupgående behandling. Över så la jag på Bemer-underlaget B-Body som även kan ligga ovanpå som ett täcke och där körde jag originalprogrammet i 8 minuter för att få igång mikrocirkulationen ordentligt. Sedan la jag även på en behandling på skuldror och nacke med B-pad ca 8 minuter.
  2. På bild 2 ser ni nästa steg där jag använder mig av Derma-massage med min Hebe Face & Body maskin för att dels värma upp i musklerna och dels lösa upp spänningar och skjutsa ut slaggprodukter och överflödig vätska. Denna maskin kan köras på hela kroppen och det är samma som jag använder även till benen vid Derma/Lipo-massage. Enkelt förklarat så är det som en vakuumsug med små kullager som förs över kroppen på huden. Fantastiskt effektiv för att lösa upp bindväv som fastnat och där det uppstått förtätningar. Det är dessutom mindre smärtsamt än vid vanlig Fascia (bindvävs)massage.
  3. På bild 3 längst till höger ser ni rygg innan Derma-massage och sedan hur cirkulationen satts igång med munstycket och huden blir blossigt röd och varm. Musklerna är nu ordentligt uppvärmda och redo för djupgående klassisk massage! Jag brukar köra först hela ryggen ca 3-4 minuter, jobba igenom med klassisk massage och sedan ta en omgång till med derma axlar/nacke innan jag går igenom extra noga igen med den klassiska massagen. Total behandlingstid blir ca 75-90 minuter.

Upplevelserna kan självklart skifta men…

Mina kunder upplever att de känner mindre smärta vid själva massagen med de här extra behandlingarna med både Bemer och Derma. De kan slappna av och njuta mer utan den intensiva smärtan som ibland uppstår när man redan har ont och är stel. Det här är något jag har arbetat fram, eftersom jag själv inte anser att det varken är särskilt givande för mig att mina kunder upplever stor smärta och också för att jag vet att när det inte gör för intensivt ont så kan kunden slappna av och jag kommer djupare ner med min behandlande massage. När det gör jätte ont så kan man inte låta bli att spänna sig och därmed säger ju logiken att 1- musklerna blir spända, 2- terapeuten får trycka extra hårt för att komma ner i musklerna på djupet, 3- vilket i sig faktiskt sliter ut terapeutens fingrar och händer helt i onödan. Enligt mig är det inte så att den terapeut som masserar hårdast ”vinner”.

Vad är skillnaden mellan svensk klassisk massage och taktil massage?

En djupgående svensk klassisk massage är behandlande och ska inte förväxlas med taktil massage som har en helt annan ingång och är fantastisk den också. Främst är den dock inte framtagen för att ge djupgående muskelmassage, även om muskulära spänningar kan släppa. Som erfaren terapeut anser jag att det är bra att ta reda på varför en kund har ont. Är du stressad, orolig och inte mår mentalt bra kan jag varmt rekommendera att börja med taktil massage tills du känner dig lite mer balanserad och din kropp kan ta emot mer djupgående massage. Läs gärna mer på denna sidan där jag förklarar under punkt 6&7: https://jila4goodlife.se/behandlingsmeny/

Alla mår bra av att ta hand om sig

Sen har vi många fler yrkeskategorier med bl.a undersköterskorna inom vården som gör hjälteinsatser varje dag med massor av steg, men ibland också tunga lyft av kroppar som av naturliga skäl är ganska omedgörliga och tunga. Dessutom så är det inte alla gånger det går att använda de hjälpmedel som finns och särskilt vid toalettbesök med gamla och dålig balans… jag lyssnar på mina kunders berättelser och förstår vilket dilemma det är. Man vet att man ska göra rätt, men i stunden varken hinner man be om hjälp av kollega eller trixa en massa utan bördan ligger på den usk som finns på plats.

Sen finns det massor med andra yrken där vi sitter för mycket stilla med statisk belastning, stress och deadlines som gör att våra kroppar är i ständig spänning. Själv är jag fd innesäljare på kontor så jag vet hur påfrestande det kan vara. Inom skolan med alla dessa olika moment som tillkommit senaste åren med dokumentation och press, förskolan och ja… många många har ganska stora påfrestningar inom sina yrken.

För få enligt mig, tar hand om sin kropp med bl.a massage eller andra hälsofrämjande behandlingar. Egentligen borde vi alla terapeuter vara så fullbokade så väntetiden skulle vara ständigt lååång, men det där är inte alltid så. Skönt för oss att inte bli helt utarbetade såklart! Men ojojoj vad en del har ont överallt när de väl tar sig tid att besöka oss.

Bästa hälsoplanen

Den bästa hälsoplanen man kan göra för sig själv är att gå ifrån att tänka att man är egoistisk och bara ”slänger pengar” på en massa behandlingar – till att klappa sig själv på axeln och känna att man gör något gott för sig själv och att det handlar om att investera sin tid och en viss summa på sig själv för att hålla bättre. När du väl har börjat ta hand om dig kommer du gå ifrån att se det som något du gjorde för du fick akut nackspärr eller ryggskott till att underhålla din kropp så du mår bra.

Lite mindre spänd – så mycket mjukare och gladare!

Välkommen! // Jill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: