Mina tankar om hälsa

Jill Lagerqvist – JILA 4 goodlife

Helheten och tanken att allt hänger samman

Vår kropp & själ är en enhet och allt är sammankopplat. Det är så jag ser på det.

”Vi kan inte utesluta det ena till förmån för det andra. Hur du mår på insidan speglas på utsidan…”

Allt det där kan kännas otroligt stressande om man inte har landat i ett helhetstänk och insikter av hela betydelsen tänker jag. Så första rådet: Stressa inte kring detta nu! Ta några djupa andetag och ge dig själv en klapp på axeln.

De flesta av oss har vant oss vid att spela olika roller av sin egen person beroende på i vilka sammanhang vi är och vilka vi umgås med. Det sker nog högst naturligt och kanske är det faktiskt så det ska vara. Att vara sig själv fullt ut är bra, men kanske att det i vissa sammanhang kan vara så att det inte fungerar att vara helt genomärlig och öppen med hela sin varelse? Dock kan det vara ett mål att vara så lik som möjligt i sina olika roller och det blir man när man känner sig trygg och stabil med sin egen person.

Vad har allt detta att göra med hälsa?

Kanske är jag bara trött på ytligheten i att fokus ligger på ytan?

Nä kanske inte trött på, men jag är numera helt säker på min tanke om att hälsa kommer inifrån och att det är insidan som behöver tas om hand varsamt, omtänksamt och respektfullt som kommer vara avgörande för hur vi mår.

När vi ”masserar” och ger vår insida omtanke, kärlek, förståelse och kanske till och med förlåtelse så kommer vi stråla av harmoni och lugn – vilket gör att det speglas på utsidan.

Samtidigt har jag genom åren tackat för att vi har makeup och massa små knep att ta till de dagar varken ork eller sinne kan hålla ytan uppe. När vi inte orkar visa vårt inre mående och inte vill ha en massa frågor… Alla har nog en eller flera gånger fått kommentaren: ”Oj vad du ser trött och sliten ut, hård kväll igår?” lite käckt utslängt i förbifarten och helt tanklöst vad personen med de trötta ögonen gått igenom. Att ta på clownmasken var under många år min räddning för att orka och jag blev faktiskt så gott som proffs på att sminka bort trötthet, rödgråtna ögon, sömnlösa nätter och annat elände. Till slut kände jag att jag var för bra på det och även satte på clownmasken inför mig själv och stod där framför badrumsspegeln och blåljög för mig själv. Till slut blev jag trött på mig själv och bestämde mig för att ta tag i saker som behövdes. Ungefär där någon gång för ca 10 år sen började uppgraderingen av mig själv på allvar, för att det var på allvar och allvarligt att fortsätta med ljuget för mig själv. Det har tagit lång tid, det har skett i omgångar med fall och nerderlag på vägen och sen upp i sadeln igen och igen.

Självsnäll är mitt nya motto

Nu för tiden kan jag titta på mig själv (oftast) med de snälla glasögonen på. Att vara självsnäll och bjuda in mig själv i min stora omtanke jag besitter har börjat bli mer regel än undantag. Tack o lov och äntligen!!!

Att göra det jobbet med sig själv kräver tålamod, det kräver en beslutsamhet och ett rejält krafttag. Att bestämma sig för att inte längre gå den där vägen av delvis destruktivitet och självsårande tankar, dömande och låg självkänsla inblandat. Att ta av offerkoftan och våga möta mig själv, våga öppna upp hjärtat och känna fullt ut. Detta är supersvårt och får ske lager för lager, ungefär som att skala en lök. Under denna utvecklingsfas kom jag att få möta på ett flertal av egna dåliga ursäkter och bortförklaringar och jag har blundat hårt vissa gånger, inte velat se och blivit förvirrad av alla tyckande och råd som är lättare att ge än att själv leva efter.

Jag har mött människor som gärna grottar ner sig, engagerar sig i andra och vill veta för att sedan ge sitt utlåtande och sina tyckande. Jag har mött dem för att upptäcka att livet är svårt och att de råd jag fått inte alltid är sådant som rådgivaren själv lever efter. Om sitt eget är det tyst och sägs egentligen noll, vilket får den andra (mig) att känna mig utblottad, utlämnad och skamsen över mitt delvis eländiga liv. Erfarenheterna har varit viktiga lärdomar då jag i detta kommit fram till flera egna uppfattningar om vad saker och livet kan vara och slutsatsen att det alltid handlar om mig själv och hur jag väljer att interagera med andra, vad jag själv ger och tar emot. Samt att det viktigaste i allt detta är att lyssna inåt på min egen röst/själ och det den vill säga mig. När jag skriver de här raderna så inser jag att det är lätt att känna en viss bitterhet i alla lärdomar och också hur viktigt det då är att inte fastna i de känslorna utan bara acceptera dem alla som de är och ha en förståelse i det.

Det leder mig till att ställa följande frågor: Hur känner jag? Vad tycker jag? Vad vill jag?

Svaret är att jag mår som allra bäst när jag tänker snälla tankar om mig själv och min omgivning. När jag släpper tankar på vad andra eventuellt har för åsikter om mig (som de sällan hinner ha eftersom de har fullt upp med sina egna liv – alltså en vanlig tankefälla vi har). Jag vill leva ett sant och ärligt liv där jag är äkta i mina känslor både emot mig själv och andra. Ett liv där jag blir accepterad, älskad och välkommen för den jag är utan att behöva ställa om mig för att passa in.

Det behöver inte vara svårare än så

När jag mår bra i min själ och känner balans, ro och harmoni i mitt liv så kommer automatiskt stressnivåerna minska, därmed minskar de fysiska spänningarna och därmed kommer den där delvis diffusa fysiska värken att lätta. När mitt inre är i harmoni kommer jag sända ut goa vibbar till min omgivning. Jag kommer stråla, le och möta blickar med värme och äkta omtanke – därmed har jag väkt upp livsandarna inom mig och blir nyfiken på livet och att hitta ännu fler vägar till en bättre hälsa! ❤️

När jag mår bra i min själ så har jag ingen anledning till att vara orolig, rädd eller ha taggarna utåt emot min omgivning.

Ungefär såhär tänker jag om hälsa i det stora hela. Sen ser jag ju på hälsa som en lök med lager på lager som kan behövas tas om hand allt eftersom tiden går. Det blir lite som att ömsa skinn som en god vän sa. Den där ständiga utvecklingsresan vi är på och de där uppgraderingarna av oss själva som är så viktiga, men inte alltid självklara att genomföra om vi inte ens vet att det är det vi behöver göra för att hitta fram till en hållbar och skön hälsa & livsstil.

Säkert kommer det fler tankar och insikter om vad jag anser vara hälsa på riktigt. Men nu var det det här som behövde skrivas. Hoppas ni kan ta till er något av det. Självklart ska du boka en tid hos mig om du vill ta tag i din hälsa och ditt mående och tycker att jag verkar ha kloka tankar om det som resonerar med dina uppfattningar.

Varma kramar från Jill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: