Lipödem – en kvinnosjukdom det sällan talas om

JILA 4 goodlife – Jill Lagerqvist

Vi reder ut vad lipödem är

Jag erbjuder Lipo/dermamassage hos mig, men få vet egentligen vad det är. Förutom min information på hemsidan kommer här lite mer kunskaper kring det hela.

Lipödem är ett sjukdomstillstånd som nästan enbart drabbar kvinnor. Det räknas som en kronisk sjukdom och beror på en rubbning i fettvävnaden som oftast uppkommer under en hormonell obalans. Fettvävnad ”fastnar” i bindväven och ansamlingar av skadad fettvävnad uppstår. Inom sjukvården idag säger man att det med största sannolikhet finns en viss ärftlighet.

För den som drabbas av lipödem så ökar fettcellernas storlek på vissa särskilda delar av kroppen. Vanligtvis sätter det sig på höfter och lår, men också armar och underben kan öka i omfång. Det som skiljer lipödem från lymfödem är att lipödemen fördelas jämnt över kroppen, vilket inte är fallet vid lymfödem där det kan vara en förträngning i lymfkörtel eller lymfsystemet som gör att det lokalt svullnar mer där förträngningen sitter.

En ”tyst” kvinnosjukdom

Det talas sällan om den här sjukdomen och ofta förväxlas den med fetma, vilket i sig innebär skam för den som drabbats. Trots att personen minskar kaloriintag och tränar så minskar vikten väldigt lite och de drabbade områdena är mycket svåra att minska. Lipödem bidrar till en viktökning på grund av de ökade fettansamlingarna som fastnar i bindväven, men ska inte förknippas med någon som har eventuella ätstörningar och lever mer ohälsosamt. Jag menar på inget sätt att hänga ut de som har ev. ätstörningar eller någon form av problem med att leva ohälsomsamt, men vill ändå skilja problemen åt för att försöka mig på att förklara för de som upplevt bekymmer med att få till en viktminskning.

De studier som finns tillgängliga påvisar att områden med lipödem inte minskar nämnvärt vid minskat kaloriintag, vilket kan göra det svårt att gå ner i vikt, framför allt minska omfånget runt höfter och lår. De fettceller som inte är skadade kan förbrännas och ett visst minskat omfång kan uppnås, men oftast är det en mycket stor insats som ligger bakom vilket gör att många kvinnor ger upp eller lever med en ständig skam över att misslyckas och av omgivningens misstro. Det kan också visa sig att den som går ner i vikt och lider av lipödem får en oproportionerlig kroppsform där överkroppen minskar i omfång medans underkroppen ser ut att vara en eller flera storlekar större.

En sjukdom att lära sig leva med

Det går inte att bota lipödem, men med bl.a mina behandlingar med lipomassage kan man uppleva stora förbättringar och ta udden av smärtan som ofta uppstår.

Sjukdomen, som främst drabbar kvinnor, uppstår främst vid hormonella förändringar/obalanser vid exempelvis pubertet, graviditet eller klimakteriet. Eftersom det endast finns ett fåtal män som har fått diagnosen lipödem så klassas den som en kvinnosjukdom.

Symptom vid lipödem:

Vid lipödem ökar omfånget främst över höfterna och låren. Det är inte vanligt att överkroppen ökar i omfång vid lipödem , vilket i sig gör att kroppen kan bli oproportionerlig. Händer och fötter påverkas inte heller vilket påvisar skillnaderna mellan lipödem och vanlig fetma.

  • En del upplever ingen särskild smärta, medan andra kan känna smärtor i benen och höfterna som kan vara riktigt jobbiga. På grund av det ökade omfånget på främst insida lår och knä kan snedställningar uppstå som kan leda till artros och stor smärta.
  • Även ”myrkryp” och rusningar i benen är vanliga.
  • En del känner av en ömhet i huden då svullnaderna innebär att man blir mer spänd/uttänjd.
  • Lätt för att få blåmärken.
  • En viss överrörlighet i lederna kan också förekomma på grund av att elasticiteten är påverkad.

Det finns särskilt en mycket bra och informativ artikel jag länkar till här som tar upp det jag nu skriver om så att ni ser att jag har förskaffat mig kunskaper inom området 🙂 Då jag själv till slut har insett att det är precis det här jag själv lider av, så vill jag förmedla vidare till andra och även bidra till att hjälpa andra. Både med att erbjuda behandlingar till mina kunder, men även annan information som är en hjälp till självhjälp i vad du själv kan göra för att må bättre.

Bild ovan och text nedan är hämtad från artikeln jag länkat till.

Lipödem delas ofta in i tre olika stadier. Patienter med lipödem kan stanna i stadium 1 hela livet, men sjukdomen kan progrediera (Figur 3). Stadieindelningen är beskriven av Meier-Vollrath och Schmeller [12] och har modifierats av Herbst [11] (Figur 3). Beroende på var fettansamlingen sitter kan olika typer beskrivas enligt European Lymphology Society [2] (Fakta 2).

Behandlingar för symptomlindring

Jag är alltid ärlig med vad jag kan genomföra och det är en viktig bit att inte lova något jag inte kan hålla. Det finns också en lag för oss som arbetar med hälsofrämjande behandlingar att vi absolut inte får lova att vi kan bota och här är det verkligen så. Jag kan hjälpa till att lindra och delvis få bekymmer att minska, men inget annat. Vilket gör att de kunder som valt mig som terapeut alltid vet detta och de i sin tur väljer att komma till mig regelbundet för att underhålla och få en viss minskad symptomkänning. Jag har även några kunder som befunnit sig i grad 3 som inte klarat smärtan och där vi avbrutit just lipomassagen och istället övergått till vanlig massage i kombination med ansiktszonterapi för att balansera upp och öppna upp flödena i kroppen.

I artikeln jag länkat till står också en bra sammanfattning om vad som är behandlingsbart och inte och vilka metoder som fungerar. Det enda som fungerar för att ta bort skadade fettceller är fettsugning och inte den som riktar in sig på kosmetisk fettsugning, utan på att ta bort så mycket fettceller som möjligt för att lindra smärtorna som kan upplevas. Det innebär att man efteråt behöver ha kompressionsstrumpor dygnet runt i 6 månader och sedan ytterligare i 6 månader dagtid. Alltså ingen lätt match att behöva genomgå, men för den med stora bekymmer skulle jag råda att ta kontakt med en förstående läkare för diskussion. För det är också så att är problemen stora så kan fettansamlingarna leda till snedställningar i knäna som i sin tur kan ge artros i både knän, höfter och fötter. Det har visat sig av de studier som gjorts att det vid fettsugning av lipödem påvisats att det inte kommer tillbaka i samma utsträckning som om det gäller lymfödem.

Lipo/dermamassagen är också effektiv och ett bra komplement efter en fettsugning för att hjälpa kroppens cirkulation att fungera och få skjuts på slaggprodukter.

För de flesta så är annars råden att kombinera en hälsosam kost med mycket frukt och grönsaker tillsammans med motion och dagliga hälsosamma aktiviteter. De här råden gör att du på flera plan mår så mycket bättre och får mer energi och livslust, även om det inte direkt kan påverka ditt kroppsomfång ❤

Till mina kunder och andra som vill ha mina råd brukar jag också berätta om att daglig torrborstning är väldigt bra för att sätta igång cirkulationen och ska du duscha så torrborstar du dig innan. När du kommer till mig som kund får du en instruktion och bra information hur du går till väga. Det finns även särskilda serum och krämer som kan stimulera cirkulation och driva på kroppens egna funktioner och sedan en del för utrensning. Men som sagt, det här är något som är individuellt och som inte alls botar utan ska ses som något som kan hjälpa dig att må lite bättre.

Psykiskt omående och skamkänslor

Min egen slutsummering i det här, baserat både på utdrag från artikeln och egen erfarenhet är att det psykiska måendet påverkas mycket. Kanske när du dagligen tänker på hur dåligt du mår av det, att det då är dags att ta hjälp? Så känner jag själv. Jag har sedan tidigt i våras utbildat en av mina vänner i min behandlingsmetod och nu hjälper vi varandra med det här. Jag har kommit till stadiet där jag lever med en daglig smärta och även mår psykiskt dåligt, vilket jag tänker är lika bra att erkänna helt öppet. Det finns en vikthistoria i mitt eget liv som är en jobbig resa, men den kanske jag tar vid ett annat tillfälle. Meningen med det här inlägget är främst att uppmärksamma denna sjukdom lite extra. En del kanske fnyser och kallar det för dåliga ursäkter och det är just det här som gör att många känner en stor skam. Omgivningens dömande som påverkar så mycket och som sårar, gör en ledsen och får en att känna sig misslyckad. Det tisslas och tasslas och för den som inte har den här sjukdomen så är det så lätt att säga att personen ätit sig till sin övervikt och därmed döma en annan människa baserat på sin egen okunskap. Vilket vi säker alla vet i olika sammanhang är fallet i det mesta.

Ta hjälp och läs den bifogade artikeln!

Jag hälsar alla som vill ha stöd, råd och hjälp att kontakta mig. Kan jag vara en liten del i att du ska må bättre så blir jag glad! Kanske har du inte dessa bekymmer själv, men känner någon annan som har? Dela med dig av det här inlägget så kanske din vän kan få mer kunskap och en känsla av att det finns hopp och stöd i detta ❤

Nu har vi gått in i augusti och det är ännu gott om tid att njuta av sommaren, solen, värmen och allt det roliga som finns att göra på sommaren. Njut och ha det så bra! Kanske ses vi framöver ❤

Kram Jill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: